tisdag 12 juni 2007

Längre introduktion

Efter en del smärre komplikationer med stängda centralkontor och avvikande banktjänstemän så fick jag till slut mitt lån igår. Nu är det alltså dags att dra igång den här bloggen ordentligt.

En presentation kan vara på sin plats; Jag heter Mattias Östergren och har i hela mitt 25-åriga liv bott i Gävle. I höst ska jag läsa Kognitionsvetenskap på Linköpings Universitet och har därför köpt mig en fin liten etta på 27 kvadrat i Linköpingsstadsdelen Johannelund.

Eftersom jag har en tillsvidareanställning (som jag tar studieledigt ifrån) så var det inga problem att få lån till köpet. Kruxet är att min bank (och de flesta andra banker) bara ger bolån på 90% av lägenhetspriset. De sista tio procenten ska betalas som handpenning vid kontraktsskrivandet. Lägenheten jag köpt kostade 255 000 kronor, så handpenningen ligger alltså på 25 500. Eftersom jag tyvärr inte varit så ekonomisk som jag kanske borde ha varit så är inte det en summa jag har.

Som tur är finns det något som heter handpenningslån. Detta är ett räntefritt lån som ska vara betalt innan tillträdesdatumet. Perfekt för den som inte har tillgång till de kontanta medel som krävs för att avlägga handpenning, men egentligen anpassat för den som väntar på pengar från försäljningen av sin gamla lägenhet. Jag bor i hyresrätt.

Alltså måste jag få ihop dessa pengar på något annat sätt. Inom 30 dagar. Egentligen är det ingen panik för jag har vänner och möjligtvis föräldrar jag kan låna ihop detta av, men jag vill helst inte belasta mina vänner på det sättet och jag sätter viss stolthet vid att jag aldrig tidigare lånat något av mina föräldrar. Faktum är att mina föräldrar inte direkt är bemedlade. Mamma är undersköterska och pappa är lagerarbetare (som visserligen nyligen arbetat sig upp till avdelningschef). Jag har därmed klarat mig utan ekonomiskt stöd (med undantag för finfina julklappar och födelsedagspresenter) sedan jag flyttade hemifrån för 6 år sedan.

Min plan är delvis förankrad i att jag ska flytta till en hälften så stor lägenhet och borde därför göra mig av med hälften av mina saker. Jag har redan sålt ett PS2, en stereo, ett skrivbord och
lite Lasse Åberg-glas jag för många år sedan fick av min farmor. Jag har en tv-bänk och en Roskildebiljett salu också. Dessutom har jag ett källarförråd fullt med datortillbehör och annat att sälja. Jag har också lite skulder att kräva in.

En kort sammanställning:

Dagar kvar: 29

Tillgångar
Sparkonto: 3100 kr
Sålda saker: 1395 kr
Summa: 4895 kr

Planerade tillgångar
Från Junilönen: 5000 kr
Skulder: 2400 kr
Roskildebiljett: 3500 kr
TV-bänk: 400 kr
Källaren: ~2500 kr (lågt uppskattat)
Summa: 8800 kr

Lån: 25500 kr
Tillgångar + Planerade tillgångar: 18335 kr
Differans: 7165 kr

Det fattas alltså 7165 kr. Hur har jag tänkt tjäna ihop detta? Jag är faktiskt inte helt på det klara med det än. Kom gärna med förslag! Jag brainstormar för fullt, men mina mest konkreta förslag just nu är att hitta fler ägodelar att sälja och att ta betalt för att hjälpa folk med deras datorer. Jag är släkten och bekantskapskretsens IT-slav. Hade jag haft vett att ta en hundring eller två för varje gång jag installerat om Windows eller virusbefriat en dator så hade jag antagligen inte behövt ta det här lånet. Men då hade jag å andra sidan inte till slut kommit mig för att få i gång en blog med ett ordentligt syfte, och inte heller hade jag lärt mig så mycket om privatekonomi som jag gjort de senaste två veckorna.

Tills nästa gång: Kram!

4 kommentarer:

 1. Lasse Åberg-glasen där, de hade jag vait intresserad av.. ;)

  SvaraRadera
 2. Runka I webcamen åt snuskiga gubbar så får du cash!

  SvaraRadera
 3. hej jag heter Hanna och16 juni 2007 12:54

  du kan få 100:- om du städar HELA min lägenhet!!!! he he he he :D

  SvaraRadera