torsdag 21 juni 2007

Tid är allt vi har

Oj, nu blev det visst inte någon längre uppdatering i förrgår. Jag har helt enkelt inte haft tid.

Läget är rätt OK just nu, men det kommer antagligen bli en rätt sparsam semester jag går på vid nästa veckas slut. Lönen på 14387 kr kom idag, ett rätt välkommet tillskott till de 237 stackars kronorna som väntade där. 7005 kronor gick genast till mitt sparkonto öronmärkta för handpenningslånet. Räkningarna uppgick den här månaden till 4232 kr, vilket ger mig 3387 kr kvar att leva på. Inga problem alls hoppas jag. De senaste veckorna har jag fått ner min vardagliga konsumtionsnivå något enormt, så en månad till (och sen hela skoltiden) ska inte vara något bekymmer.

En sammanställning över handpenningslånssituationen ser ut så här:

Dagar kvar: 20

Tillgångar: 14890 :-
Planerade inkomster: 6600:-

Handpenningslånet: 25500:-

Differens: 4010:-

Fyratusen är inte så hiskligt mycket. Om jag fortsätter hitta nya saker att sälja i samma takt som tidigare så ska jag absolut hinna få ihop det. Jag ser dock ingen anledning att dra ner på takten. Alla extrapengar jag skrapar åt mig är högst välkomna då jag ju kommer att ha kvar lånet på själva lägenheten att betala.

Apropå själva bolånet så har jag kommit på en väldigt bra sak. Eftersom jag har fyllt 25 år och dessutom tjänat mer än ~14000 kr/månad det senaste året så har jag rätt till CSN:s tilläggslån på 398 kr/veckan, alltså ~1592 kr/månaden. Först tänkte jag att jag inte ville ha fler lån, men sedan slog det mig att jag kan tjäna en del på att betala topplånet, som har en ränta på 4-5%, med tilläggslånet, som har en ränta på bara 2,1%. På det sättet kan jag betala av topplånet på ganska exakt 2 år. Då har jag fortfarande ett år med tilläggslån kvar och kan fortsätta betala av bottenlånet, som visserligen inte har lika hög ränta, men ändå högre än CSN.

Dessutom har jag bestämt mig för att under studietiden spara minst 500 kr/månaden i ett högräntesparkonto.

Nästa gång kanske jag berättar om baktanken med namnet "30 dagar" på den här bloggen, men nu är det verkligen dags att sova.

Kram!

4 kommentarer:

 1. Grattis till lägenheten!

  Intressant blog det här må jag säga. Tror det är väldigt bra att se bortom tabun om att diskutera sin privata ekonomi så att man kan utbyta smarta tips och strategier med andra för att förbättra sina levnadsvillkor. Man vill ju inte hamna i Lyxfällan liksom :)

  Får man fråga vad du gjort för att sänka din vardagliga konsumtionsnivå?

  SvaraRadera
 2. Hej Blämbel,

  Rice'n'beans I tell ya! =)

  Jag har väl egentligen inte gjort så mycket mer än att sluta handla så mycket saker. Jag har väl dragit ner på drickandet också, I guess.

  Jag har försökt säga upp konstiga saker jag är får/är med i också. SAAK till exempel, tyvärr. Det finns ju ingen reel möjlighet att vara med i en a-kassa medan en pluggar längre. Tack för det borgerligheten. =/

  Men bara att ha som mål att inte göra av med pengar hjälper mycket. =)

  SvaraRadera
 3. Grymt inspirerande blog. Efter att ha läst lite känns det som att du kommer ordna det här hur lätt som helst. Kämpa på nu!

  SvaraRadera